En klang af ensomhed transformeret til kunst

Projekt: Udsmykning af universitetsbygning i Esbjerg

 

KKArt-kunstner Camilla Rasborg knytter fortid, nutid og fremtid sammen i sin udsmykning af Aalborg Universitets nye laboratoriebygning i Esbjerg. 

For Camilla Rasborg begyndte det hele i 2013, mens den 4500 m2 store laboratoriebygning i Esbjerg stadig kun var streger på arkitekternes tykke papirark. Kunstneren havde dermed frie hænder til at boltre sig i tegningerne og i den gamle bygning for at samle stof til en idé, som bygherren var med på. Det eneste, der lå fast, var antallet af vægge og de mange funktioner, der skulle udfyldes med kontorer og laboratorier.

Tre måneder senere og efter grundig research kunne Camilla Rasborg præsentere sin grundtanke: At bruge elementer i den gamle bygning og transformere dem til et moderne, kunstnerisk udtryk i den nye. På den måde kunne hun knytte fortid, nutid og fremtid sammen – en tanke, som driver kunstneren i hendes arbejde, og som oven i købet trækker tråde til den videnskabelige verden, hvor ny viden og nye teknologier udspringer af alle de lag, forskerne tidligere har afdækket.

Kunstgruppens repræsentanter fra Bygningsstyrelsen, Rambøll og universitetet, kunstkonsulent Eva Koch og arkitekt Pia Wiberg var begejstrede, og godkendelsen kom i hus. 

Synergi mellem gammelt og nyt

Lige netop den synergi mellem gammelt og nyt falder i hak med Camilla Rasborgs drivkraft, når hun arbejder med sin kunst. Hun har altid været fascineret af udtjente ting og sager.

– Når jeg tænker tilbage, har jeg altid ’samlet op’ for at give det brugte nyt liv. Materialerne har været og er stadig kim til min fantasi. Ikke så meget som et opgør mod brug-og-smid-væk kulturen; det, der appellerer til mig, er snarere genklangen af en slags ensomhed fra materiale, som er blevet uinteressant for andre.

Mærker for livet

I de gamle laboratorier fandt hun gammelt og slidt interiør, der skulle kasseres og skiftes ud med nyt og moderne.

– Jeg faldt blandt andet over udtjente arbejdsborde, der var fyldt med små plamager fra spildte kemikalier. For mig var det visuelle udtryk fra disse mærker for livet indbegrebet af eksistens, fortæller Camilla Rasborg.

Kunstneren fik tilladelse til at save udsnit ud af bordpladerne. 34 styks tog hun med hjem til sit atelier i Købenavn, hvor hun scannede dem og forstørrede dem.

– Med forstørrelsen slap plamagerne deres fortid og blev transformeret til noget nyt. Nu udsmykker de store tryk glasvæggene ind til kontorerne på de fire etager, der har et forskelligt udtryk, fordi trykkenes farve er forskellig fra etage til etage.

Via Camilla Rasborgs arbejdsmetode skærmer trykkene mod indkig fra gangene uden at hindre lysindfaldet. Når der er tændt lys i kontorerne, ændrer lyset sig således ude på gangene og i takt med årstidernes skift.

Ni gange tolv meter væg

Ud over glasvæggene valgte Camilla Rasborg at bygge et 100 m2 stort relief; en væg på ni gange tolv meter, der stræber opad gennem tre etager. Også det er et synligt eksempel på kunstnerens fascination af kasserede materialer.

– Jeg har skabt relieffet af gamle skuffefronter, skabslåger, hylder og bordplader, der er monteret efter et plade-på-plade princip, så det fremstår tredimensionelt.

Når undervisere og studerende mødes eller nyder stilheden i atriumgårdens afslapningsfaciliteter, kan de nu rette blikket mod det nonfigurative værk og finde sig selv mellem en fortid og fremtid, der hænger uløseligt sammen.

– Jeg forestillede mig oprindeligt, at kunstnere og naturvidenskabsfolk var meget forskellige. Sådan er det slet ikke – Vi har masser til fælles, nørder som vi er. Jeg tror, de er enige i Esbjerg. Fra første færd var alle enormt åbne og mødte mig med stor begejstring for både kunstprojektet, deres universitet og uddannelse. Den begejstring smittede af på min proces, og det er en stor tilfredsstillelse at se de to kulturer mødes så fint i den nye bygning.

Om Camilla Rasborg

Uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2002.
Blev i december 2013 inviteret af Statens Bygningsstyrelse til at løse opgaven på Aalborg Universitets nye laboratoriebygning i Esbjerg. De to værker, Syreplamager og Relief, blev indviet 18. december 2015.

Fotos: Thomas Mølvig

 

/Helene Dambo

Tags: