
Bronzestøber-succes på Hollufgård
Danske Billedkunstneres Fagforening (DBF) og KKArt afviklede i februar og marts et kursus i bronzestøbning. Kurset gennemgik forløbet fra voksarbejde til støbt bronze og gav deltagerne en indføring i de principper og forskellige processer, der skal til for at opnå et vellykket resultat.
Deltagerne blandede selv voksen og modellerede – alternativt blev emnerne smurt op med voks over en formet kerne. Nogle kursister medbragte egne skulptur-forme og benyttede dem som forlæg til voks og selve bronzestøbningen.
Underviser Henrik Troelsen har arbejdet med bronzestøbning i flere år og har stor erfaring i 3D-tegning. Han oplevede stor interesse fra alle for bronzestøbningens discipliner inklusive teknikken i forbindelse med opbygning af silikoneforme. Interessen førte til, at Henrik Troelsen tilførte kursusprogrammet et ekstra punkt; nemlig et oplæg om processen fra 3D-tegning over forskellige form-metoder til støbt emne.
Underviser Henrik Troelsen siger om forløbet:
"Deltagerne har været til stor inspiration for hinanden indbyrdes - og for mig også. Til kurset hørte forskelligartede arbejdsopgaver; nogle af dem af en både hård og besværlig karakter. Her viste gruppen et udpræget talent for at hjælpe til, så de sammen kunne nå de mål, de hver i sær havde sat. For mig personligt har det været et udbytterigt forløb, fordi jeg som underviser har skullet sætte ord på det arbejde, som jeg i det daglige ’bare’ udfører. På den måde har også jeg fået en langt større faglig ballast. Derudover har jeg mødt en stor idérigdom i relation til materialevalg, som også har givet mig en større indsigt i bronzestøbningens univers."
Herunder giver nogle af deltagerne kurset ord med på vejen:
"Jeg er begejstret! Jeg har fået inspiration og viden om, hvordan jeg kan udvikle mit arbejde med skulpturer. Selv havde jeg medbragt skitser af en skulptur fra 1982 og arbejdede videre med den. Og det går op for mig, at man kan blive ved med at arbejde med samme skulptur og give den den nye udtryk."
Simon Vejbæk Kinch

"Dødinspirerende - så kort kan det siges. 10 dage har vi haft med fuldt fokus på modellering og støbning i alle dens fascinerede processer. Jeg har lavet skulpturer tidligere, men fik dem støbt i Vietnam. Nu skal jeg i gang med at arbejde videre med hele processen selv. Og det giver absolut nyt liv til mit virke som kunstner."
Thyge Thomasen

"At være på kursus med kunstnerkolleger ert virkelig givende. Underviseren har været god til at skabe en afslappet stemning og gav sig tid til at sætte sig ind i behovet hos de enkelte kursister. Jeg skal snart udstille i Holbæk, hvor temaet er vandet, tiden og farverne – og to af de figurer, jeg har arbejdet med på kurset, skal med. Det har været utrolig lærerigt at lære at støbe forskellige materialer som fx grene fra træ og flettet snor. Kurset har givet indsigt i et kæmpe område."
Bodil Lisbeth Thomsen

"Jeg har støbt bronze tidligere, og på kurset har jeg fået tilføjet ny viden, fordi underviseren er en stor kapacitet på feltet. Vi har været over alle områder fra formarbejde, kanalopsætning til selve støbningen. På grund af min tidligere erfaring på området medbragte jeg svære emner, så jeg kunne lære at håndtere også den type og med en ekspert ved hånden."
Trine Guld

"Kurset var et fornemt tilbud til kunstnere, der i det daglige beskæftiger sig med vidt forskellige grene af faget. Tidligere arbejdede jeg med støbning i beton og forme i silikone. At lære støbningens svære kunst i bronze har givet mig dyb indsigt i, hvor meget håndværk og hvor mange forskellige trin, det kræver at nå fra model til færdigt resultat. Afsætningsmulighederne betyder selvfølgelig noget for, hvor vidt jeg går videre med bronzestøbning – for der ligger virkelig mange arbejdstimer i hver eneste figur."
Uffe Boesen

"Et kanonkursus har det været både fagligt og socialt – det hele er gået op i en højre enhed sammen med kunstner-kolleger og en kapacitet, der har evnet at forklare processerne omhyggeligt og tålmodigt. Og for mit vedkommende er det fint at opleve, at man aldrig går død i at lære noget nyt. Mit resultat er en keltisk madonna – og hende er jeg faktisk godt tilfreds med."
Knud Nordstrøm

FAKTA
Kurset blev afholdt i regi af Danske Billedkunstneres Fagforening og KKArt
Del 1: 27. februar til 3. marts 2019
Del 2: 9. marts til 13. marts 2019
Sted: Gæsteatelier Hollufgård, Odense SØ
Underviser: Henrik Troelsen, Danske Billedkunstneres Fagforening (DBF)
Tekst og fotos
Journalist Helene Dambo, KKArt/Danske Billedkunstneres Fagforening, marts 2019.
