'København' i stueetagen

”En verden i verden” i A-kassen

 

En arbejdsplads i bevægelse; i det nære interne miljø og i samspil med medarbejdere og brugere. Så enkelt beskriver KKArtist Jes Wind Andersen sit fireårige projekt med a udsmykke Akademikernes A-kasse i København.

Tre etager har undergået en farverig forvandling, siden A-kassen overtog bygningen, og gennem hele forløbet har kunstneren været en aktiv del af husets liv.

Tre etager, tre verdener

Opgaven for Jes Wind Andersen lød på at skabe et samlet koncept, og kunstnerens skarpe træk var at udtænke en logisk løsning under overskriften ”En verden i verden” i et system, der kunne lede medarbejdere og medlemmer på vej.

– I den ramme valgte jeg byer som ledetråde i stueetagen og på første sal, på anden sal lande, og endelig er kontinenterne tredje sals fællesnævner, forklarer Jes Wind Andersen, der har døbt mødelokalerne i overensstemmelse hermed.  

Transit og mellemlanding

I kunstnerens koncept regerer også tanken om bevægelse. At medarbejderne flytter sig fra etage til etage, fra lokale til lokale og til og fra kantine.

– Især kantinen og receptionen er transitrum eller en mellemlanding mellem to steder; receptionen er stedets ansigt udadtil for medlemmer og en transit på vej mod en destination. Hvad receptionen er for medlemmerne, er kantinen for medarbejderne; den interne transit på vej – en slags ingenmandsland symboliseret ved et lufthavns-vægmaleri. 

Kunsten – en levende organisme

Fødderne flytter sig op ad trappen til første sal, og den lime-grønne farver følger med hele vejen. Gangene er beklædt med folier på glasvæggene, og kunstneren har fulgt sit koncept til dørs og udsmykket arealerne med ledetrådene sprog og ord som symboler på blodbanerne i en organisme.

Opgaven og proceduren har i det hele taget udviklet Jes Wind Andersen som kunstner. Han har nemlig lært at slippe både sin trang til kontrol over værkerne og sin følsomhed.  

– Medarbejderne har gennem hele forløbet været undervejs med at finde deres ’rigtige’ plads i huset, og det har betydet, at de undervejs har rokeret rundt og flyttet en væg eller to. Altså måtte jeg starte forfra et par gange. Til gengæld har jeg fået lov til at udfolde mig midt mellem dem, der skal ånde i kunsten, og det betragter jeg som en gave. For når gaven er pakket ud er både kunst og hus et udtryk for en samlet, levende organisme.

Luksus for en kunstner

Jes Wind Andersen er strøget ind og ud af bygningen gennem de fire år, projektet har varet, og blev nærmest fast inventar og ’kollega’:

– Jeg har fået fuld opbakning hele vejen i et fantastisk gensidigt samarbejde. Fra min stol er det en fornøjelse at arbejde samme sted i så lang en periode og med direktionens mål for øje; at skabe trivsel for medarbejderne. Og målet er nået; medarbejderne er utrolig stolte af deres arbejdsplads – og jeg selv er stolt af at være en del af den.

For Jes Wind Andersen har opgaven rent ud sagt været ’ren luksus’ og meget anderledes end virkeligheden for de fleste kunstnere.  

– Normalt er mine værker udstillet over nogle uger, og i bedste fald resulterer det i en anmeldelse og et par solgte værker, mens jeg selv er på afstand. Opgaven i A-kassen har løbende givet kontant afregning og umiddelbar respons, fordi publikum arbejder og lever, mens de fascineret betragter værkernes tilblivelse.   

FAKTA: KKArt-kunstner Jes Wind Andersen er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og beskæftiger sig med maleri og foto.

/Helene Dambo

Tags: