Foto: Nils Arild

Himlen over Vesterhavet - i flere formater

 

Peter Stuhr, KKArt-kunstner, har hentet Vesterhavets himmel ind i Varde By. Poul Erik Bechs Fond bestilte værket ”Himlen over Vesterhavet” i 2016. I oktober 2018 blev det afsløret. Bechs barndomsby er nu i besiddelse af landets største udendørs kunstværk af glas.

Kastrup Lufthavn har det, Viborg Svømmehal har det, torvet i Vanløse har det og adskillige håndfulde flere har det; et værk af Peter Stuhr skabt i glas med lyset som kilde til fryd og foranderlighed.

Et af de seneste værker fra kunstnerens hånd er ”Himlen over Vesterhavet”, der kan ses i Varde Garten – et nyt område med kunsthave, pavillon, orangeri og hotel. For de læsere, der færdes hjemmevant i netop den del af det jyske moderland, er placeringen helt præcis på gavlen ind mod Kræmmerpassagen. Værket blev afsløret i oktober 2018 af køberen Poul Erik Bech, stifter af en fond med samme navn og af landets største EDC-ejendomsmæglerkæde. Nu kan han og beskuerne glæde sig over, at Varde er først i feltet i konkurrencen om at kunne vise landets største udendørs kunstværk udført i glas.  

Syv horisontale forløb

– Poul Erik Bech havde lagt mærke til min sølje i Vanløse, som jeg har skabt sammen med glasmester Per Hebsgaard, fortæller Peter Stuhr. – Bech kontaktede mig for at høre, om jeg var med på at skabe et værk til ophængning på en udendørs mur. Selv havde han gjort sig en del tanker på forhånd og leverede et idéoplæg, som danner baggrund for værket. Dermed er tilblivelsen er i høj grad også ejerens fortjeneste. 

Selve værket består af syv horisontale forløb, som Peter Stuhr har malet med glasfarver og forskellige redskaber. Lagene blev derefter brændt mellem to lag glas på Per Hebsgaards værksted. Om dagen får de malede flader et udtryk afhængigt af dagslysets karakter. Når lyset aftager, bliver glasset belyst bagfra af computerstyret RGB-lys. Mellem de komplementære farver kan betragteren se et stort spektrum af nuancer, der hver især bliver selvstændige værker, mens lyset skifter i en stille, pulserende rytme.

Den markante søjle i Vanløse udført af Peter Stuhr er den oprindelige anledning til, at han blev udvalgt til at skabe et lige så markant værk i Varde. Foto: Nils Arild

– Bech ønskede, at titlen skulle være himlen over Vesterhavet, og værket skulle naturligvis afspejle det samme. Og både Per Hebsgaard og jeg synes, det er lykkedes at få havets himmel ind midt i Varde by på grund af lyskontrasterne og det malede glas. Udtrykket forandrer sig over hele døgnet, præcis som himlen gør det, forklarer Peter Stuhr.

Værket er moder til 700 små ’søskende’

Det fornemme samarbejde mellem Peter Stuhr, Per Hebsgaard og Poul Erik Bech førte mere med sig. Umiddelbart efter ferniseringen i oktober 2018 bad fonden om et oplæg på 700 glasunika af ”Himlen over Vesterhavet” – naturligvis i noget mindre og modificeret udgave.

– Deadline var 1. december, så jeg skal love for, at der blev travlt på tegnebrættet og på Hebsgaards glasværksted i Præstø. De små ’himle’ var nemlig tænkt som julegave til virksomhedens medarbejdere. Vi leverede til tiden 700 eksemplarer i knap A3-størrelse. Alle var unikaer med forskellig farvekombination lige fra de stærke primære farver til de sarte nuancer. Her er det så placeringen i dagslys og den indendørs belysning, der afgør, hvordan det enkelte værk fremtræder.

Endnu en version på vej

Lige nu er Peter Stuhr og Per Hebsgaard igen på arbejde for Poul Erik Bechs Fond. Køberen har bestilt en mellemstor udgave i formatet 170 x 140, der skal hænge i virksomhedens reception på Bremerholm. Også den udføres med bagvedliggende RGB-lys i grønt, rødt og blåt, der skifter stille og roligt i farveholdning og skaber en magisk stemning til inspiration for medarbejdere og gæster.

 

KORT OM STUHR

PSFødt i 1951 og uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi hos blandt andre professorerne Richard Mortensen og Albert Mertz. I 80’erne arbejde han primært maleri. Gennem de senere år har han tilføjet skulptur, video, fotografi og tegning til sine arbejdsområder. I tæt samarbejde med glasmester Per Hebsgaard står han desuden bag en række markante udsmykninger i glas.

/Journalist Helene Dambo, KKArt

Tags: