
Hvad sker der indeni?
KKArtist Camilla Haages er illustrator og animator. Hun brænder for at forklare alt det, der kun vanskeligt kan forklares med ord eller vises på film. En sådan opgave har hun netop lavet til projekt e-Patient i samarbejde med Odense Universitetshospital, og nye opgaver for hospitalet er på vej.
Nogle af os kender det på egen krop. De der bækkenbundsøvelser, der strammer ’understellet’ op efter operation eller som forebyggende indsats for at undgå et fremtidigt storforbrug at Tena-bind. Men hvordan forklarer man, hvad der sker inde i kroppen? Hvor og hvordan skal der spændes op, hvilke muskler har brug for træning, og hvordan gør man?
En af projektlederne fra projekt e-Patient og medarbejdere i Rehab Svendborg, Odense Universitetshospital, mente, at den opgave ville ligge lige til Camilla Haages’ fod.
– Det havde de ret i. Jeg er utrolig glad for opgaver, der har en snert af undervisning, fordi jeg har en pædagogisk baggrund ud over min uddannelse som animator, fortæller Camilla.
e-Patient
Projekt e-Patient handler om kommunikationen mellem patienter og læger. Metoderne bygger på digitale løsninger, der dels skal give patienterne et overblik over sygdomsforløbet, dels forbedre informationen og den indbyrdes kommunikation.
Udgangspunktet for Camillas arbejde var en eksisterende videofilm med en kvinde, der indledningsvis er til en underlivsundersøgelse på hospitalet og derefter laver forskellige øvelser i private omgivelser.

– Udfordringen er jo, at man ikke kan se, hvad der sker inde i personens krop, når hun laver øvelserne. Og i stedet for at lægge speak på eller skrive lange tekster, valgte hospitalet at bygge fire animationer ind i den eksisterende video. Den manøvre går i øvrigt også fint hånd i hånd med projektets ønske om, at materialet skal være tilgængelig for andre end dansksprogede.
Camilla Haages begyndte på animationsprojektet i januar måned, og i løbet af året bliver videoen et fast supplement til indkaldelsesbrevene til patienterne.

Animationer til Plastikkirurgisk Afdeling
OUH var så godt tilfreds med Camillas arbejde, at hun nu er i gang med de første skitser til videoanimationer til borgere, der har tabt omkring det halve af deres kropsvægt. Et så stort vægttab resulterer i overraskende meget overflødig hud, som kun kan fjernes ved kirurgiske indgreb.
– Hospitalets plastikkirurgiske afdeling vil gerne forklare deres patienter, hvad der sker under operationen og også vise, hvor de vil få ar – for det gør de, siger Camilla Haages, der har trawlet en masse fagligt materiale igennem for at forberede sig bedst muligt.
Det gør hun for at finde fokus og for at kommunikere så godt som muligt med fagpersonerne – og selvfølgelig også for selv at få budskaberne ind under huden, så hun kan fortælle dem visuelt.
– En informativ video med animationer må ikke have alt for mange hovedformål. Dybest set helst kun et enkelt plus maksimalt et par sekundære. Og så må videoerne ikke være for lange – de skal skære ind til benet på kort tid, forklarer Camilla.

Forbilledligt samarbejde
– Det er både udfordrende og spændende at få lov til at sætte sig ind i et helt nyt område. På den måde indtager jeg faktisk patientens rolle og bidrager til projektet med alle de spørgsmål, som sygehusets medarbejdere af gode grunde ikke selv stiller, fortæller Camilla Haages.
Hun oplever i det hele taget stor lydhørhed i ping-pong-processen om de fysiske og psykiske elementer sat op mod animationernes muligheder og styrke.
– Det er sin sag både fysisk og mentalt at lægge krop til så store operationer. Patienterne har forinden mange tanker om, hvordan de vil komme til at se ud, og hvor hurtigt, de vil kunne ’bruge’ deres nye krop. Men ind imellem går det langsommere end håbet og forventet, fordi det tager tid at hele sår både uden på kroppen og indeni. Til at fortælle de historier er animationer rigtig gode.
Skitse:

FAKTA
Læs mere om Camilla Haages her http://camillahaages.dk/
VisualCare ApS har produceret videomaterialet, som animationerne indgår i.
Om e-Patient
e-Patient er et EU-støttet udviklingsprojekt, der har til formål at skabe nye digitale værktøjer, der kan imødekomme behovet for patientinformation og –kommunikation. Partnerne er Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet, MedWare, House of Code, Visual Care, applikator, sundhedsekspressen og Quarky Point.
Partnerne kan invitere videns- og brugerinstitutioner og virksomheder til at løse dele af opgaverne.
/Helene Dambo
