Kunst, Planlægning & Udstillingsvinduer

Hans E. Madsen

Rådhuspladsen skinner grønt under COP15. Ukuelige grønne lysstofrør løfter hele pladsen op over hverdagens grå decembersjap. Hans E. Madsens lysskulptur til klimabyen Hopenhagen LIVE i forbindelse med klimatopmødet i København 2009. 

På Store Kongensgade finder man i et lille nyt galleri en simpel overheadprojekter, der kaster billedet af et brændende tællelys op på væggen. På et bord på Amager ligger en lille bog, med fotos fra et Leica-kamera, hvor en finger over flash farver et rødt univers frem. Intet er for stort, intet er for småt for Hans E Madsen. Leg med lys, foto og farver binder det hele sammen, og spinder den berømte røde tråd igennem en et liv med kunst.

Det er tidligt en mandag morgen, da jeg besøger Hans E Madsen på Fabrikken for Kunst og Design, hvor hans værksted har hjemme. Et par kopper kaffe kommer på bordet, og sætter liv i dagen, som starter med lidt snusen rundt i et rum præget af mængder af lysstofrør og kulørt farvefilter af den slags, man bruger på teaterlamper. Der er her, lysværkerne bliver til, og det er her, jeg bliver overrasket over, hvor håndholdt et så stort projekt som udsmykningen af Rådhuspladsen egentlig er, når man bevæger sig ned i detaljerne: helt almindelige lysstofrør beklædt med helt almindelige gammeldags filtre i alskens farver, giver det hyper moderne udtryk, som også kendes fra fx Roskilde Festival og Lys Over Lolland: "Jeg arbejder efter et gammeldags tænd-og-sluk-princip," fortæller Hans, "jeg vil selv ud og trykke på knapperne, og jeg vil røre ved det hele. Jeg skal mærke miljøet, så mine værker kan forholde sig til det specifikke sted. Mange spørger om det ikke snart er på tide, at jeg laver mit eget firma, men for mig er det optimalt at være ansat i KKArt. På den måde kan jeg koncentrere mig om udtryk, være tæt inde i hvert eneste projekts udvikling og se at lyset lever."

Skarp planlægning & tilfredse kunder 
I dag er mange af Hans E Madsens lysværker store projekter, der kræver skarp planlægning. Og netop planlægning er noget vi gentagne gange vender tilbage til i løbet af samtalen. "Når man laver udsmykning til fx en festival, en kunstudstilling eller som tilfældet på Rådhuspladsen til COP15, så skal planlægningen være i orden. Budgettet skal holdes, og værket skal stå klart til tidsfristen. Det duer ikke, at værkerne bliver forsinkede eller ikke virker," fastslår han. Snubler planlægningen skader det både kunstnerens eget omdømme, hans netværk og de institutioner, som han skal arbejde med. Holder planlægningen og bliver resultatet godt, så bliver netværket også stærkere - og kunder og samarbejdspartnere kommer igen. Og selvom kunsten kommer inde fra kunstneren selv, så bliver der nødt til at være kunder og samarbejdspartnere.
Det med kunderne er interessant. For selv her midt i den værste krisetid, synes de ikke at mangle i Hans E Madsens verden. Der er nok at lave, og kalenderen for 2010 er allerede ved at være fyldt op. Igen spiller netværk og planlægning ind, men også et helt konkret salgsvindue har været inde i billedet: "Da jeg var yngre lavede jeg i en del år udsmykninger til Nørgaard På Strøgets vinduer. Det var selvfølgelig til dels brødarbejde, men samtidig var det sjovt, det gav en masse muligheder og ikke mindst en masse viden om lys og udsmykning. Og derinde på strøget er der en masse, der ser ens ting," forklarer han. I dag er udstillingsvinduerne vokset til andre størrelser, og dominerer man fx Roskilde Festivals pladser, er der pludseligt 100.000 tilskuere til et værk.

Værkerne smitter af på hinanden 
Der er meget færre tilskuere til Hans E Madsens 'ikke-salgbare-værker': "Når man arbejder med fx væske, som jeg gør i mine overheadprojekter, så kan værket ikke sådan lige flyttes, og det gør det mindre salgbart. Men det er også skønt at lave mindre ting, der bliver mere umiddelbare, fordi de ikke kræver så meget planlægning." Det samme gælder kunstnerens fotografier, som bl.a. er blevet samlet i fire små kataloger. "Når jeg laver de her små værker, støder jeg på en masse nye former, som jeg kan bruge i de store lysudsmykninger. På den måde indvirker de forskellige udtryksformer på hinanden, ligesom også lys og foto mødes i mine overheadprojektioner," forklarer Hans. Igen ender det på, at det store er i det små, og de små er i de store. På at det praktiske spiller op af kunsten, og at kunsten spiller op ad det praktiske. Det er midt i dette felt, at værkerne opstår, og at idéerne bliver ved med at flyde.

Under KKArtists kan du se flere af Hans E Madsens værker - både lysskulpturer, overheadprojektioner og fotografier.

www.hansemadsen.com

Tags: