
Nye metoder på tværs af grænser
De to KKArt billedkunstnere, Sanne Ransby og Anne Bjørn, indtog i fem uger NUA, Nagoya University of Fine Arts i Japan, som 'artists-in-residence' i foråret 2014. Begge har i mange år været fascineret af japansk kunst og kultur og havde i løbet af opholdet rige muligheder for at fordybe sig i begge dele.
Ugerne på værkstedet havde blandt andet til formål at skabe udstillingen "From Denmark 2014" i samarbejde med kunstnerne, Naomi Hasegawa og Yue Noritake, der sideløbende med deres kunstneriske virke underviser på NUA.
Billedkunstnerne Sanne Ransby og Anne Bjørn har efterhånden sunket indtrykkene fra deres ophold på NUA, Nagoya University of Fine Arts i Japan. Opholdet fandt sted fra 8. maj til 15. juni 2014 og blev en realitet takket være fondsmidler. Kurator og kontaktperson var billedkunstner Steen Rasmussen, der i samarbejde med professor Nishimura, NUA, hvert andet år arrangerer udveksling mellem universitetet og The International Art Workshop i Gludsted, DK.

- Vi har begge i mange år været fascineret af japansk kultur, kunst og de æstetiske udtryk, kunstnerne frembringer i den del af verden. Det er en evig inspirationskilde, som i høj grad er blevet skærpet efter vores besøg, fortæller Sanne Ransby.
Nye metoder på tværs af grænser og genrer
Opholdets hovedformål var faglig udveksling og udvikling af nye metoder ud over grænser og genrer, og de to kunstnere bidrog hver især blandt andet med en forelæsning om sine egne arbejder og kunstneriske praksis.
Sanne Ransby og Anne Bjørn er enige om, at det var en givende og lærerig oplevelse at være en aktiv del af dagligdagen på et universitet fyldt med liv, og begge mærkede stor lydhørhed og interesse under deres forelæsninger og det daglige værkstedsarbejde.

Aktivitet på værkstedet
- Vi knyttede mange bånd, siger Sanne Ransby, - og vi kan slå fast, at japanerne er mindst lige så interesserede i danske forhold for kunstnere, som vi er i de japanske. Og selvfølgelig udvekslede vi idéer, teknikker og erfaringer til gensidig inspiration. Blandt andet var japanerne begejstrede for vores medbragte materiale bl.a. fra virksomheden KVADRAT, der samarbejder med anerkendte kunstnere om større kunstprojekter. Også vores anvendelse af lasercut og fotooverførsel gjorde stort indtryk.

Anne og Sanne arbejdede koncentreret i tre uger i universitets grafiske afdeling sammen med Naomi Hasegawa og Yue Noritake, der begge er kunstnere og undervisere. De fire arbejdede i fællesskab frem mod en udstilling i universitets Galleri BE. Udstillingen blev modtaget med både tydelig begejstring for værkerne og en række interesserede spørgsmål om de teknikker, de havde benyttet.
- Personligt var jeg spændt på, hvordan publikum ville tage imod mine arbejder med laserskårede danske og japanske brugstekstiler og tuschtegninger på silke, siger Sanne Ransby. - Ville det være grænseoverskridende eller acceptabelt. Heldigvis blev jeg mødt med forståelse og værdsættelse både for min begejstring for stofferne og den respekt, der skinnede igennem den kunstneriske behandling.

Kilder til inspiration
Universitets medarbejdere og undervisere, som alle er udøvende kunstnere, tog de to danske gæster med til blandt andet udstillinger, ferniseringer og kunst- og kulturhistoriske udflugter. - Alt åbnede nye døre til lag af viden, siger Anne Bjørn. - Vi kom dybt ind i de traditionelle mønstre, kompositioner og arkitektur, og alle indtrykkene aflejrede sig i det daglige kunstneriske arbejde på værkstedet.
- Ja, og absolut også efter vi kom retur til Danmark, tilføjer Sanne Ransby, der erkender, at hendes fascination for japansk kunst og kultur er skærpet en hel del blandt andet efter en koncentreret oplevelse af japansk samtidskunst på private gallerier, Nagoya City Art Museum og Mori Art Museum i Tokyo.
I weekenderne og den sidste uges tid på Japansk jord havde Sanne og Anne følgeskab af blandt andre samtidskunstnerne Kanako Uemura og Chiho Ito, der både guidede dem rundt blandt seværdighederne og inviterede dem med i deres netværk. Sanne Ransby har kendt de to siden sin deltagelse på The International Art Workshop (dengang Brande) i 2010. Anne Bjørn havde forud for rejsen mødt Chiho Ito kortvarigt, da denne udstillede på Spanien 19C i Aarhus.
Projekt for fremtiden
Det første genbesøg fra Japan fandt sted kort tid efter de to kunstneres hjemkomst. Deres to værksteds-samarbejdspartnere på værkstedet, Naomi Hasegawa og Yue Noritake, besøgte Danmark i juli 2014, hvor de deltog i Den Internationale Workshop i Gludsted.
Anne Bjørn og Sanne Ransby har i skrivende stund et samarbejdsprojekt og et udstillingsprojekt på tegnebrættet stærkt inspireret af de nye japanske relationer og kolleger.
TAK:
Sanne Ransby takker for fondsmidler fra Sasakawa Foundation, Knud Højgaards Fond samt Kulturudviklingspuljen i Aarhus Kommune og materialer fra KVADRAT. Anne Bjørn for midler fra Sasakawa Foundation, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfonds Residency program samt Den Danske Ambassade i Tokyo.
Af Helene Dambo
