Udsmykning, der rækker både mod himmel og hav

 

Bogense Søbad fik i sommeren 2016 et nyt ’medlem’ blandt sine havbadere. En figur skabt af KKArt-kunstner Frank Fenriz Jensen med titlen ’Udspringer’n’ står ved kanten – klar til at springe ud i det blå.

Det er som om, ’Udspringer’n’ overvejer, om afsættet skal bruges på vej mod himlen eller mod havet. Om figuren er en kvinde eller en mand, må vi lade være usagt, som den står der ved ydermolens stensætning let og fugleagtig trods sin tunge, klare blå jerndragt. En monumental menneskelignende figur, der er på vej ud i noget ukendt på lidt ’hjulede’, spredte ben som for at samle kraft til sit udspring

Frank Fenriz er ophavsmanden og tro mod sit særlige formsprog, jern.

– Jeg har brugt en teknik, som jeg har arbejdet med og modificeret gennem mange år. Og jeg er glad for ’Udspringer’n’, fordi den på en gang udstråler styrke og lethed. De kraftige plader i midten giver den kraft og fylde, mens de bøjede og tyndere bøjede er med til at give liv til det den figur, jeg ønskede at formgive.

Stort set frit slag

Kunstneren fik frie hænder af Nordfyns Billedkunstråd, der bestilte værket. Dog ønskede rådet en ”markant og lidt underfundig skulptur”.

– Da jeg så søbadet med egne øjne, opstod idéen nærmest af sig selv og erstattede min første umiddelbare tanke. Selvfølgelig skulle mit værk have et ikonagtigt præg, fordi det ville være synligt på lang afstand. Dernæst ønskede jeg et livfuldt og aktivt udtryk – præcis som vi mennesker har, før vi kaster os ud i luften, siger Frank Fenriz Jensen.

 

Skulpturen er opbygget som et tredimensionelt relief og er qua sin åbne konstruktion nem at vedligeholde. Og som det ses af billedet, er det den også robust og bærer snildt en vægt på omkring 98 kg. Det er i hvert fald det tal, kunstneren frivilligt har nævnt som sin kampvægt denne sommer.

 

FAKTA

’Udspringer’n’ fik liv i Gæsteatelier Hollufgård i Odense i løbet af tre uger i forsommeren 2016.

 

Her er et link til kunstnerens lille film om produktionsprocessen

 

/Helene Dambo

Tags: